کتاب نیروگاههای حرارتی: طراحی و بهرهبرداری، تألیف غلامرضا احمدی، دانشآموختۀ کارشناسی ارشد؛ علی جهانگیری، دانشیار و محمد عامری، استاد دانشکدۀ مکانیک و انرژی دانشگاه شهید بهشتی، منتشر شد.
این کتاب برای نخستین بار در سال 1402 در 700 صفحه در قطع وزیری و در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است و با قیمت 3.500.000 ریال عرضه میشود.
آمارها حاکی از آن است که نیروگاههای حرارتی همچنان اصلیترین گروه تأمینکنندۀ برق در جهاناند. اگرچه در دهههای اخیر سهم منابع انرژی تجدیدپذیر در تأمین برق رو به افزایش بوده است، اما پیشبینیها حاکی از این است که نصب و بهرهبرداری از واحدهای حرارتی با منبع سوخت فسیلی همچنان ادامه خواهد داشت. در کشور ما نیز به دلیل بهرهمندی از منابع سوخت فسیلی بیش از میانگین جهانی، انتظار میرود استقبال بیشتری از نیروگاههای حرارتی به عمل آید. بنابراین، بهروزکردن دانش شناخت و بهرهبرداری از این واحدها همچنان ضروری است. در حال حاضر، مراجع پرشماری در خصوص نیروگاههای حرارتی در دسترس دانشجویان و پژوهشگران است، اما با بررسی آنها میتوان به کمبودهایی در برخی زمینهها پی برد. همین موضوع مؤلفان را بر آن داشت تا با بهرهگیری از سالها تجربۀ خود شامل تدریس، اشتغال و پژوهش در حوزۀ نیروگاه، کتابی جامع در زمینۀ طراحی و بهرهبرداری از نیروگاههای حرارتی تألیف کنند که میتوان آن را منبعی کامل در این زمینه دانست.
کتاب از یک سو مرجع درسی دانشجویان کارشناسی رشتههای مهندسی مکانیک و مهندسی انرژی خواهد بود و از سوی دیگر برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشتههای تبدیل انرژی و سیستمهای انرژی کاربردی است و میتواند منبعی جامع برای بهرهبرداران، مدیران و کارکنان نیروگاههای کشور و نیز سازمانهای مرتبط با وزارت نیرو باشد. مطالب کتاب در یازده فصل ارائه شده است و مباحثی چون مقدمهای بر ترمودینامیک، چرخههای نیروگاههای حرارتی، تحلیل اگزرژی، مولدهای بخار، سوختها و احتراق، توربینهای بخار، توربین گاز، موتورهای پیستونی، سیستمهای جانبی نیروگاههای حرارتی، سیستمهای کنترل خودکار، اینترلاکها و حفاظتها، بازتوانی، راهندازی و توقف، کنترل آلودگی هوا، سیستم های چگالنده و خنککن، تولید همزمان، کدها و استانداردهای طراحی و بهرهبرداری نیروگاهها را در بر دارد.